BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Kezdőlap / SZMCA / Közösségépítő és hagyományőrző programok

Közösségépítő és hagyományőrző programok

RENDEZVÉNYEK

Az ünnepek, rendezvények jelentősége abban is rejlik, hogy ilyenkor “nyitottá” válnak az amúgy teljesen bezárult kistelepülések. A programokon gyakran résztvesznek a környező települések lakói, kül- és belföldi vendégek, támogatók, segítők.  Jelenlétük lehetőséget  biztosít új kapcsolatok kiépítésére, az előitéletek alkotta falak meggyengítésére is.

Minden településen ahol közösségi házat szentmarton_01működtetünk, igyekszünk a helyi hagyományokhoz és igényekhez mérten közösségi rendezvényeket tartani pl. együtt ünnepeljük a hagyományos egyházi és világi ünnepeket, Karácsony, Ádvent, Farsang, Családi Nap, Gyerek Nap stb…

Alsószentmártonban évek óta hagyomány, hogy SZENT MÁRTON ünnepén lámpás felvonulást és egész napos multikulturális zenei fesztivált tartunk. Itt a helybélieken kívül a környező települések lakói és más meghívott vendégek együtt vigadhatnak a vendégváró asztaloknál, s megismerkedhetnek helyi hagyományos cigány ételekkel, zenékkel, táncokkal.

PÜNKÖSD ÜNNEPÉT Alsószentmárton és a környező települések lakói a Siklós- Máriagyűdi kegyhelyhez történő gyalogos zarándoklattal ünneplik, részt vesznek a szabadtéri cigány misén és a helyi búcsúban. A közösségi élményt nyújtó zarándoklatra az alsószentmártoniakon kívül más településekről is érkeznek. Pünkösd hétfőn Alsószentmártonban zenés táncos mulatságot tartunk, ahová minden érdeklődőt szívesen várunk.punkosd_01 punkosd_02

NYÁRI TÁBOROK

A különböző településen működő közösségi házak és tanodák minden nyáron szerveznek gyerekek és fiatalok részvételével nyári táborokat. Célunk, hogy a nehéz szociális körülmények között élő gyermekek és fiatalok mintát kapjanak a szabadidő hasznos eltöltésére. A közös nyaralás során megismerkedhessenek más társadalmi, kulturális hátterű és nemzetiségű fiatalokkal is, közvetlenül megtapasztalhatják az együttműködés, a másság elfogadásának szükségességét.  Fontos cél az is, hogy a közös tevékenységek során személyes barátságokat kössenek, megtanulják a különbözőségek mellett elfogadni a másik embert. Nyaranta 150-170 fiatalnak biztosítjuk a táborozás élményét. Korcsoportonként szervezzük a turnusokat. A táborhelyeket plébániák, civil szervezetek, magán személyek ingyenesen bocsátják rendelkezésünkre. A gyerekek ellátását, a programok szervezését, lebonyolítását, pályázati támogatásokból, adományokból finanszírozzuk.