BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Kezdőlap / SZFP / Plébániánkról

Plébániánkról

A Szent Ferenc Cigány Plébániát 2015. március 1-n alapította dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök. „A személyi plébánia illetékessége nem kizárólagos, hanem párhuzamos a területi plébániákéval. A Pécsi Egyházmegye területén lakó magukat cigánynak valló hívők szabad választásuk szerint kérhetik a szentségek kiszolgáltatását és a lelkipásztori ellátást akár a már létező területi plébánián, akár a most megalapított személyi plébánián.”
A cigánypasztoráció az Egyház küldetésének szerves része, Jézus szava szerinti szolgálat: „Menjetek tegyétek tanítványommá mind a népeket! Kereszteljétek meg őket…” (Mt. 28,19)
Cigánypasztorációs szolgálatunk több, mint három évtizede kezdődött és a személyi plébánia megalapításával megfelelő „egyházjogi struktúrát” kapott.
A szokásos egyházi szolgálatok közül leggyakrabban gyermekeik megkeresztelését kérik tőlünk cigány családok. A szentség ünneplésének előkészítése lehetőleg családlátogatáskor, a család otthonában történik.

Pasztorális szolgálatunk modellje János evangéliumában fogalmazódik meg: Az Ige testté lett és közöttünk lakik (vö: Jn,1,14). Ez a jelenlét a közösségi házakban valósul meg, melyeket cigányok (is) lakta falvakban hoztunk létre. A közösségi ház alapvetően nyitott mindenki felé, oda bárki bejöhet, ott dolgozó munkatársainkhoz bárki bizalommal fordulhat, segítséget kérhet. Rendszerint gyermekprogramjaink intézményesülnek, válnak tanodává, játszóházzá, stb. A gyermekek szeretete bizalomra hangolja és együttműködővé teszi a felnőtteket is. A közösségi házakban munkatársaink szolgálata a szokásos lelkipásztori ellátáson túl két irányban próbál segíteni:

  1. A többnyire nehéz körülmények között, hátrányos helyzetű falvakban élő, munkanélküliségtől szenvedő családoknak segíteni a jelen helyzet túlélésében:

– jogi-, szociális tanácsadó szolgálat, mely szükség esetén házhoz megy,
– barátaink adományból ruhát osztunk,
– téli időben krízisbe került családoknak élelmiszert adunk,
– gyógyszerkiváltás főleg őszi-téli időszakban
– ingyen konyhát működtetünk 90 fő segítésére

Ez a caritatív segítség nem old meg minden problémát, sőt néha talán megalázó annak, aki kapja, de „szükséges rossz”, mely jelzi a szenvedő embereknek, hogy bajukban nincsenek magukra hagyva, nem reménytelen a helyzetük, mert vannak testvéreik, akik szívükön viselik sorsukat. Caritatív munkánkhoz nemcsak adományokat fogadunk és közvetítünk, hanem igyekszünk lehetővé tenni a személyes találkozásokat és kapcsolatok kialakulását is.

  1. Keressük és segítjük gyermekek és fiatalok jövőbe vezető életút lehetőségeit, ami meggyőződésünk szerint a tanuláson át válik járhatóvá. Pedagógus, szociális munkás és segítő munkatársaink a családokkal és iskolákkal együttműködve, azok egymással való kapcsolatát is segítve foglalkoznak a gyerekekkel és fiatalokkal. Nemcsak tanulmányi segítséget kínálnak, hanem olyan szabadidős programokat is, melyek segítik a személyiségfejlődést és az egyéni képességek előszeretését. Mindez közösségben történik, a közösséggé válás és a helyi egyházi közösségbe épülés lehetőségét nyújtja.
    A 7-16 éves korosztály számára kirándulásaink és nyári táboraink a közösség megélésének és a világ megismerésének intenzív alkalmai.

Ünnepeink közül a helyi közösségeken túlmutat a pünkösdi zarándoklat Máriagyűdre és Szent Márton napja Alsószentmártonban.

szfcp_01