BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Kezdőlap / SZDN / Nyitott Háza Tanoda és Közösségi Ház – Magyarmecske

Nyitott Háza Tanoda és Közösségi Ház – Magyarmecske

Egyesületünk helyi, szülői kezdeményezésre, önkormányzati és pályázati támogatások segítségével nyitott közösségi házat Magyarmecskén. Igazodva helyi igényekhez 2010-ben megkezdtük Tanoda programunkat, majd a helyi könyvtár működtetését is átvállaltuk. Az önkormányzat ingyenesen bocsátja rendelkezésünkre a községi könyvtár épületét és fizeti annak rezsijét, nekünk csak programokkal, szakemberekkel kell megtölteni.

A Tanoda és Közösségi Ház napjainkra teljesen beágyazódott a település életébe a hét minden munkanapján nyitva tart, várja a tanulni, találkozni vágyó gyerekeket, az érdeklődő felnőtteket.

Programjaink:

  • Tanulmányi segítségnyújtás – kompetencia fejlesztés: nyh_06

Elsődleges feladatunknak tekintjük a tanulók iskolai sikerességének elősegítését, a tanulás-segítést. Ennek érdekében biztosítjuk a tanulók számára az egyéni képességekhez mért folyamatos fejlesztő tevékenységeket.

A kompetenciafejlesztést komplex folyamatnak tekintjük, ez a gyerekekkel foglalkozó valamennyi munkatárs feladata. A fejlesztésben elsődlegesnek tartjuk a játékot, mint a gyermek alapvető tevékenységét, ezt tudatosan építjük a fejlesztési programba. Kiemelten kezeljük a szövegértési képesség, valamint a matematikai alapműveletek elsajátításának fejlesztését.

Fontosnak tartjuk a képességek fejlesztésében a szabadidős- és sportfoglalkozásokon való részvételt, hisz ezeken a foglalkozásokon is olyan részképességek fejlesztése valósul meg, amelyek erősítik a tanulási képességeket is.

A szociális kompetenciafejlesztést az alábbi készségfejlesztő technikák alkalmazásával valósulnak meg: modellnyújtás, problémamegoldás, szerepjáték, történetek megbeszélése, megerősítés. Ezeket a technikákat integráljuk a napi pedagógiai munkánkba.

  • Mentori rendszer működtetése

Szoros kapcsolatot építünk ki a gyermekkel és családjával. Így nagyon gyorsan tudunk segíteni egy-egy nehézség megoldásában.

  • Közösségi programok szervezése

Tanodánk egyik legfontosabb alapelve – az elfogadó, bizalmi légkör biztosítása, a közösséghez tartozás erősítése. Ezek a szabadidős tevékenységek, sportprogramok, tanodai rendezvények, nyitott tanodai programok, valamint a tanodán kívüli programok.

nyh_03

  • Kapcsolatépítés

Tanodánk közvetlen kapcsolatot épített ki és tart fenn a tanulók oktatási intézményeivel, az érintett intézményekkel, szervezetekkel, valamint az együttműködő tanodákkal. Közös szakmai- módszertani képzéseket, szakmai műhelyeket szervezünk.

  • Szülői programok

Kezdetektől célként tűztük ki a szülőkkel való aktív kapcsolattartást, a szülők mind szélesebb körének bevonását a tanoda programjaiba, mely az alábbiak szerint valósul meg: családlátogatások, kézműves foglalkozások, közösségi programokon való részvétel, szülők bevonása a közösségi programok szervezésébe, lebonyolításába, családi napok-, családi táborok szervezése…