BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Kezdőlap / SZDN / Kászá dăsztyisză Tanoda – Gilvánfa

Kászá dăsztyisză Tanoda – Gilvánfa

Gilvánfán 2008 óta működik folyamatosan tanoda programunk, ahová minden év szeptemberben iratkoznak be a gyerekek. A program szakmai megvalósításának alapja a pedagógiai program, alapelvei a következők:kdt_03

  • elfogadó pedagógia attitűd
  • társadalmi integrációra való törekvés
  • sokrétű tanulmányi támogatás
  • személyes és közösségi identitásfejlesztés
  • a társas viselkedés elfogadott szabályainak megtanulására.

A tanulmányi fejlesztés kis csoportokban, ill. egyénileg történik. A tanodaprogram egyik fő tevékenysége a tanodások iskolai sikerességéhez szükséges kognitív kompetenciák fejlesztése. Ennek következtében a fókuszban egyrészt a szövegértési képesség fejlesztése áll, amit, a kommunikációs gyakorlatokat is segítő projektek (drámapedagógia, múltkutató-forrásfeldolgozás, nyelvi projektek, meseolvasás), valamint a direkt nyelvtani foglalkozások révén is erősítünk.

Az indirekt tanulási motiváció eszközeivel is élünk, melyek közül a legnépszerűbbek a következők a gyerekek körében:

  • Zenebona hagyományőrző foglalkozáskdt_07 – melynek keretében magyarországi cigány népdalokat és táncokat tanulnak.
  • Múltkutató projekt, amelyben a helyi és a magyarországi cigány közösség, ill. más kisebbségek, történetével, identitásával foglalkoznak.
  • Playback színházi foglalkozás, amelyben a pécsi Playback Színház munkatársai drámapedagógiai módszerekkel dolgoznak.

Gilvánfai tanodánkban ún. „szendvicsprogram” működik, amellyel azokat a középiskolásokat támogatjuk, ahol a családnak nem áll módjában, az otthontól távol töltött időre napi élelmiszert biztosítani a tanulók számára.

A patrónusi rendszerrel a diák előrehaladását, életkörülményeinek változását tudjuk követni. A patrónus megszervezi a diákok részvételét a foglalkozásokon, figyeli iskolai előrehaladásukat, kapcsolatot tart a családdal.

kdt_02

Alapelvünk, hogy a szegregált Gilvánfára, minél több külső programot, eseményt, vendéget, hozzunk, ill. a diákokat, eseteként szüleiket is, minél több alkalommal mozdítsuk ki a faluból, moziba, színházba, kirándulásokra, focibajnokságra.

Meggyőződésünk, hogy a gilvánfai tanodában működő programok, az ottani tanulmányi segítség, szociális támogatás, közös kirándulások, szabadidős programok bizonyíthatóan pozitív kihatással vannak a fiatalok társadalmi integrációjára és a szülők tanulást támogató attitűdjére.

Aktív együttműködést valósítunk meg több tanodával, a gyerekek iskoláival, a területünkön működő civil, egyházi, kormányzati és önkormányzati szervezetekkel, akikkel az együttműködés a gyerekek és fiatalok sikere érdekében elengedhetetlen.